Oil is Culture




What do "antioxidants" taste like?
Antioxidants are the polyphenols that give the bitter and spicy notes to the oil and that we can feel in the mouth with the tasting.

Is bitter a positive characteristic?
Bitterness is undoubtedly a positive characteristic of an oil because it is linked to the quantity and quality of antioxidants.

How is oil preserved?
Simple! The enemies of the oil are oxygen, heat and light so it is preferable to store it in dark containers away from light and heat, in a cool and dry place. Recommended temperature for storage: 14 ° -16 °.

What about the colour?
In oil it is not important, you can have many nuances from green to yellow. The colour depends on the types of olives, their state of ripeness at the time of harvest and the method of processing in the mill. The advice is not to choose the oil based on the colour!

How is it fertilized?
There is no single rule for everyone, so we can tell you how we do it in the Decimi Agricultural Company. The fertilizer and nutrients that our olive groves take are strictly organic, protecting the health of plants, the environment and humans.

Hippocrates said: "Let your food be your medicine".
Are high quality oils good for your health?
Scientific studies prove it, because they are real olive juices, therefore rich in antioxidants.

Back off, Cholesterol!
Extra virgin olive oil rich in phenolic compounds is a friend of our arteries. It can protect them by regulating cholesterol levels in the blood. The Evo oil can lower the much-feared LDL cholesterol, also called "bad".

DIGEST WITH TASTE
The high-quality extra virgin olive oil, rich in natural antioxidants, is a protector of the digestive system being able to lower the secretions of gastric acids, that cause ulcers.

And what about the liver?
The liver also benefits from high quality Evo oil, because thanks to the balanced distribution and composition of fat it acts as a detoxifier!

Stay beautiful longer
High quality Evo oil is a precious casket of antioxidant compounds such as vitamin E, tocopherols and other phenolics. The molecules contained in the oil counteract the processes of premature aging by neutralizing free radicals, responsible for cellular damage typical of age. Rich in emollient and protective substances, it is ideal for maintaining the skin healthy in a natural way. Not only a fundamental ingredient for the kitchen, but an excellent ally for our health and beauty.

Oil is Culture




Olio è Cultura


Che sapore hanno gli “antiossidanti”?
Gli antiossidanti sono i polifenoli che conferiscono le note amare e piccanti all’olio e che possiamo sentire in bocca con l’assaggio.

L’amaro è una caratteristica positiva?
L’amaro è indubbiamente una caratteristica positiva di un olio perché è legato alla quantità e qualità degli antiossidanti.

Come si conserva l’olio?
Semplice! I nemici dell’olio sono ossigeno, calore e luce quindi è preferibile conservarlo in recipienti scuri al riparo da fonti luminose e di calore, in luogo fresco e asciutto.

E il colore?
Nell’olio non è importante, si possono avere tante sfumature dal verde al giallo. Il colore dipende dalle tipologie di olive, dal loro stato di maturazione al momento della raccolta e dal metodo di lavorazione in frantoio. Il consiglio è di non scegliere l’olio in base al colore!

Come si concima?
Non c’è una regola unica per tutti, pertanto possiamo dirvi come lo facciamo noi nell’Azienda Agricola Decimi. Il concime e i nutrienti che i nostri oliveti prendono, sono rigorosamente organici, a tutela della salute delle piante, dell’ambiente e dell’uomo.

Ippocrate diceva: “Fai che il tuo cibo sia la tua medicina”.
Gli oli di alta qualità fanno bene alla salute?
Studi scientifici lo dimostrano, perché sono vere e proprie spremute di olive, quindi ricchi di antiossidanti.

Vade retro Colesterolo!
L’olio extravergine di oliva ricchissimo di composti fenolici è amico delle nostre arterie. È in grado di proteggerle tramite la regolazione dei livelli di colesterolo nel sangue. L’olio Evo è in grado di abbassare il tanto temuto colesterolo LDL, detto anche “cattivo”.

DIGERISCI CON GUSTO
L’olio extravergine di oliva di alta qualità, ricco di antiossidanti naturali, è un protettore dell’apparato digerente, essendo in grado di abbassare le secrezioni di acidi gastrici, causa di ulcere.

E il fegato?
Anche il fegato trova beneficio nell’olio Evo di alta qualità, perché grazie alla equilibrata distribuzione e composizione di grassi agisce come disintossicante!

Belli più a lungo
L’olio Evo di alta qualità è uno scrigno prezioso di composti antiossidanti come la vitamina E, tocoferoli e altri fenolici. Le molecole contenute nell’olio contrastano i processi di invecchiamento precoce neutralizzando i radicali liberi, responsabili dei danni cellulari tipici dell’età. Ricco di sostanze emollienti e protettive, è ideale per mantenere la pelle sana in modo naturale. Non solo un ingrediente fondamentale per la cucina ma un ottimo alleato per la nostra salute e bellezza.